13 zanimivosti o kozah


Maja Primožič
Maja Primožič
09 Aug, 2019

Mladički kozic so tako prisrčni, da bi jih najraje dvignili v naročje in jim obljubili večno in srečno življenje. Ne samo, da so koze zelo koristne, ko jih potrebujemo za čiščenje pokrajine, saj pojedo vse, kar je dobrega in zelenega, so tudi pametne in zanimive živali.

zanimivosti o kozah
Vir slike: Pixabay

Po vsem tem, kar boste prebrali spodaj se vam ne bo zdelo nič čudnega, da so koze dobile pomembno mesto tudi v mitologiji. Thor, bradati nordijski bog groma, ki je bil zadolžen za zaščito vseh svetov, je jezdil na kočiji, ki sta jo vlekli dve kozi.

Pravzaprav so koze še bolj pametne, kot smo sprva mislili in so celo podobne psom. Ko so negotove ali zbegane, gledajo človeka v oči in iščejo namig, ki bi jim pomagal rešiti problem.

Kaj zanimivega pa še vemo o teh poskočnih in priljudnih živalih?

1. Koze so bile ene izmed prvih rejnih živali, ki si jih je človek udomačil. Arheologi so v Zahodni Aziji našli ostanke koz, ki segajo 9.000 let nazaj, domnevajo pa, da so bile koze udomačene že 11.000 let nazaj, ko je človek prešel iz nabiralniške družbe v kmetijsko.

2. Koze imajo rade vesela človeške obraze. To so v preprostem eksperimentu v zatočišču za rešene koze dokazali raziskovalci. Na steno so obesili vesele in jezne obraze ljudi. Pokazalo se je, da se koze jeznim obrazom raje izognejo, veselim pa približajo.

koze imajo rade vesele ljudi
Koze imajo rade vesele ljudi.

3. Koze imajo, kljub začudenju marsikoga, pestro čustveno življenje. Ne le, da so na splošno presenetljivo inteligentne, svojega prijatelja lahko prepoznajo le po zvoku, ki je lasten vsaki kozi posebej.

4. Kljub temu, da so koze zelo vzdržljive živali, pa nečesa še posebej ne marajo. To je dež. Po navedbah USDA National Agricultural Library: "Koze bodo pred prihajajočo nevihto zbežale v najbližje zatočišče, največkrat še preden bo padla prva kaplja dežja. Ne marajo tudi luž in blata, s tem so se skozi evolucijo zelo verjetno obvarovale pred paraziti, ki imajo radi vodo in vlago."

koze in meso
Abraham Lincoln je izjemno spoštoval koze in jih je celo imel pred Belo hišo.

5. Horizontalno postavljene zenice v očeh kozam omogočajo širše vidno polje in jim pomagajo pri oprezanju za plenilci. Takšna postavitev zenic je značilna zlasti za živali, ki se večji del dneva pasejo in so zato lahek plen. Narava jim je dala za zaščito oči, ki omogočajo, da zasledijo tudi plenilca, ki se jim približuje od zadaj. Zaradi posebne oblike pa ne morejo pogledati gor ali dol, brez, da bi dvignile ali spustile glavo.

6. Koze so nezahtevne živali in lahko preživijo na majhni zaplati trave, ne morejo pa živeti v tundri, puščavi in v vodnih habitatih.

7. Koze se že povržejo z zobmi. Ti zobje mladičkom sicer izpadejo, na spodnji čeljusti jih nadomesti 32 odraslih zob. na zgornji čeljusti pa koze nimajo zob. Namesto zob imajo izjemno močno in trdoživo čeljust.

8. Koze prihajajo v vseh velikostih in barvah. Nigerijska pritlikava kozica lahko tehta le 9 kg, med tem, ko lahko anglo nubijska koza tehta celo 110 kg.

9. Obstajajo miatonične koze, ki so vir za smeh v marsikateri video smešnici. Te koze namreč "omedlijo" vsakič, ko se prestrašijo ali pa so preprosto navdušene. A ne omedlijo prav zares. Njihove mišice ob vsem navalu adrenalina otrpnejo, kar povzroči, da za nekaj sekund ali minuto padejo po tleh.

<

10. Kašmir prihaja od koz. Neverjetno mehak in nekdaj drag kašmir je narejen iz spodnje kozje zimske dlake, ki jo imajo določene pasme koz. Ker je ročno delo, ko se ločuje svilnata dlaka od zgornje, bolj grobe dlake časovno zelo zamudno, je dosegal kašmir na trgu veliko vrednost. A z razvojem hitre mode, je tudi cena kašmirja padla, kar je spodbudilo etične težave, kot so: slaba skrb za koze, uničevanje pokrajine za namene reje koz, premalo plačani kozji pastirji, itd.

11. Glede na legendo so koze odkrile kavo! Etiopijska legenda pravi, da je kozji pastir nekega dne opazil, da je koza, ki je lizala rdeče kavne jagode veliko bolj poskočna kot običajno. Z zanimanjem je kozji pastir tudi sam poskusil jagode in ugotovil, da je imela koza prav - kava dviguje energijo.

12. Koze so neverjetno agilne in imajo občudovanja vredno ravnotežje. Ste vedeli, da koze plezajo celo po drevesih? Tako je. V Maroku, v katerem tradicionalno pridelujejo arganovo olje, koze plezajo na arganovce in žvečijo njihove sadeže. Koze so se tam že tako namnožile, da so zaradi njihovega teka po arganovih sadežih nastale že resne težave. Drevesa po tem, ko jih obdelajo koze ne obrodijo več tako dobro, zato so za njihovo zaščito stekle akcije, ki pa niso v prid kozam.

13. Kljub temu, pa vsako leto za meso ljudje zakoljejo 450 milijonov koz .

Bi želeli več novic o etičnih pridelavah, o zelenem življenju in o živalih v vaš e-mail? Naročite se na naše e-novičke.

Naročite se na e-novičke
Blog
Vnesi pravilen e-naslov!
S klikom na gumb “PRIJAVITE SE!” se strinjate s splošnimi pravili, pogoji uporabe in pravili zasebnosti, ki jih najdete TUKAJ.

Oznake: