Grozdje je kralj jeseni


Kaja Kramar
Kaja Kramar
11 Oct, 2019

Z grozdjem so si ljudje postregli že v davni kameni dobi. Ni dolgo trajalo, da so spoznali še sladek napoj iz grozdja - vino. A tudi pradavnim ljudem verjetno zdrava lupina grozdja ni bila ravno po okusu. Najboljše učinkovine v grozdju so namreč prav v tistem, kar običajno izpljunemo ali pogoltnemo.

grozdje naj bo lokalno in ekološko
Vir slike:Pixabay

Da pa bi iz grozdja zaužili največ rudnin, vitaminov ter antioksidantov, bi morali lupine grozdnih jagod temeljito prežvečiti. To ni najbolj prijetno opravilo, saj je lupina grozdja kisla in trpka, kar pokvari prijeten okus po grozdnem sladkorju, ki je v mehki sredici jagod.

Ste za rdeče ali belo?

Če vas zanima, katero grozdje je bolj zdravo, je dobro vedeti, da največ flavonoidov vsebujejo rdeče sorte grozdja. Za zdravje je torej pomembna čim bolj temno obarvana lupina, saj ta vsebuje največ antioksidantov.

Nakup zdravega grozdja

Ko se odločamo za nakup grozdja, moramo pozornost nameniti tudi poreklu. Odporne samorodne sorte ne potrebujejo škropiv, tako da je nakup šmarnice, jurke in izabele običajno varen. Bolj tvegano pa je nakupovanje namiznih in vinskih sort grozdja, saj so te običajno močno škropljene. Pomembno je vedeti, da tudi ekološki vinogradniki za pridelavo uporabljajo škropivo, ki je sicer manj strupeno. Škropivi, uporabljani za ekološko pridelavo grozdja sta apnena brozga in modra galica, ti dve pa imata prav tako škodljive učinke na okolje. Če želite sebi in okolju res najboljše, potem skušajte poiskati biodinamično pridelano grozdje ali vino.

Recept za popečene kruhke z grozdjem in sirom

  • 3 skodelice razpolovljenega grozdja
  • 2 jušni žlici balzamičnega kisa
  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • 1/2 čajne žličke soli
  • poper
  • francoska štruca narezana na kose
  • 1/2 skodelice naribanega sira (veganski ali ekološki)
  • listi bazilike

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V namaščen pekač stresemo grozdje, ga prelijemo z balzamičnim kisom, olivnim oljem ter potresemo s soljo in poprom. Dobro premešamo in razporedimo po pekaču. Pečemo približno 30 min, dokler grozdje rahlo ne porjavi.

Kose francoske štruce popečemo v opekaču, lahko tudi na rahlo namaščeni ponvi ali na žar rešetki v pečici. Po kruhkih natresemo mešanico iz grozdja, ribani sir in okrasimo z lističi bazilike. Dober tek.

Bi radi več receptov iz sezonskih in lokalnih sestavin v svoj mail?

Naročite se na e-novičke
Blog
Vnesi pravilen e-naslov!
S klikom na gumb “PRIJAVITE SE!” se strinjate s splošnimi pravili, pogoji uporabe in pravili zasebnosti, ki jih najdete TUKAJ.
Prispevek sem pripravila Kaja Kramar – mama dveh razigranih fantkov, zaradi katerih sem se podala na pot raziskovanja zdravih, polnovrednih in raznolikih obrokov. Moja strast je kuhanje z zdravimi in zdravilnimi sestavinami, še posebej dajem poudarek na to, kakšna energija vstopa v naše telo preko hrane – ali nam hrana energijo daje ali odvzema. Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec in verjamem, da lahko občutimo, če je obrok pripravljen z ljubeznijo. Več vegetarijanskih in veganskih receptov ter predlogov za zdravo življenje lahko poiščete na Aktivno užij dan.