Kaj lahko doma storite za planet


Kaja Kramar
Kaja Kramar
11 Sep, 2019

Podnebna kriza – že majhne spremembe doma lahko pomenijo veliko spremembo za planet.

Ste vedeli, da lahko že z zmanjšanjem odpadkov v svojem gospodinjstvu v enem letu proizvedete kar pol tone manj odpadkov? Je bolj ekološko uporabiti žarnico ali LED sijalko? Ste kdaj namesto darila za rojstni dan v imenu slavljenca podarili nekaj evrov za čiščenje oceana? To so majhne spremembe, s katerimi pokažemo, da svetu privoščimo boljši jutri. Vse te spremembe pa, če jih izvaja veliko ljudi, močno vplivajo na spreminjanje našega podnebja.

Pojav spreminjanja podnebja na celotni Zemlji ali na posameznih območjih imenujemo klimatske spremembe. Preden je človek tako intenzivno začel delovati na zemlji, so se razmere v ozračju zemlje same po sebi zelo spreminjale in prinesle ledene dobe ter otoplitve. V zadnjih nekaj desetletjih pa so se zgodile podnebne spremembe, ki so po mnenju strokovnjakov posledica človeških dejavnosti. Poudarjajo zlasti izgorevanje fosilnih goriv, ki so povzročila učinek tople grede. Napovedujejo tudi, da bo nadaljnje zgorevanje premoga in ogljikovodikov povzročilo znatno povečanje temperature in druge, po pričakovanju večinoma neugodne učinke.

Pripravili smo vam 5 res preprostih nasvetov, kako lahko s spremembami v gospodinjstvu, prehrani, vsakodnevni rutini, ozaveščanju, opozarjanju in porabljanju svojega denarja pripomorete k boljšemu jutri za naš planet.

Veliko malih ljudi, velike spremembe
Vir slike: Zeleni planet

1. Zmanjšanje ogljičnega odtisa

Ogljični odtis je izraz za ogljikov dioksid in nekatere druge toplogredne pline, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Na spletu lahko zasledimo različna računala, ki omogočajo izračun, koliko plinov povzročimo s svojim ravnanjem in odločitvami v zasebnem in poslovnem življenju. Na količino plinov, ki jih bomo spustili v okolje, vplivajo prevoz, poraba energentov, elektrike, hrana in pijača, ki jo zaužijemo, rekreacija, finančne in mnoge druge storitve.

V lastnem gospodinjstvu lahko svoj ogljični odtis zmanjšamo na naslednje načine:

 • Vgradimo solarne panele ali zamenjamo ponudnika energije, tako da izberemo bolj ekološkega - tistega, ki uporablja čisto energijo,
 • ko menjamo žarnice, jih zamenjamo za LED sijalke,
 • kupimo energijsko učinkovit in varčen pralni stroj,
 • uporabimo gumb »eco« (ekološki program) na pralnem stroju,
 • perilo osušimo na zraku,
 • kupimo energijsko učinkovit pomivalni stroj,
 • peremo in pomivamo z mrzlo vodo,
 • uporabljamo biorazgradljiv detergent za pranje perila,
 • odpovemo se uporabi mehčalca,
 • omislimo si energijsko učinkovito (varčno) armaturo za prhanje.

2. ZERO-WASTE in LESS-WASTE način življenja

Gibanje za zero-waste način življenja oziroma ustvarjanje nič/manj odpadkov naj vas ne prestraši. Pri zero-waste ne gre za popolnost, saj prav vsak trud in vsakršno zmanjšanje količine odpadkov šteje. Pomembno je najti načine, ki so za vas sprejemljivi in se jih boste lahko držali. Povprečen Evropejec zavrže na leto 480 kg odpadkov, povprečen Američan pa kar 726 kg! S poznavanjem našega vpliva si lahko predstavljamo, kako učinkovito bi bilo za naš planet, če le ena sama oseba spremeni svoj način življenja in proizvede minimalno količino odpadkov.

Nekaj nasvetov, kako zmanjšati število odpadkov doma:

 • Uporabljajte, kar imate doma preden se podate v nove nakupe - oblačila, hrana, orodje, izdelki za nego in drugo;
 • preden v trgovini kupite zero-waste izdelke, ki vam bodo omogočili ponovno uporabo, poglejte kaj od izdelkov, ki jih imate doma že lahko uporabite, oziroma ponovno uporabite;
 • nadomestite izdelke za enkratno uporabo s trajnejšo npr. stekleno ali leseno različico – izognite se uporabi plastičnih steklenic, pribora, posod, slamic, paličic za ušesa, otroških robčkov iz nerazgradljivih materialov, plenic,… ;
 • kupujte izdelke, ki niso bili preizkušani na živalih, ki niso strupeni in niso škodljivi za okolje, ko jih uporabite;
 • zmanjšajte prehranske zavržke – načrtujte obroke vnaprej;
 • omislite si kompost za ostanke hrane.

3. Sprememba prehranskih navad

Poleg zmanjšanja uporabe vode in elektrike, lahko največ prispevate tudi tako, da preidete na vegansko prehrano. S tem boste ustvarili manj ogljičnega odtisa, saj boste pripomogli k temu, da bo obdelane manj zemlje. S tem ko se odpoveste mesu, mleku in jajcem ter ostalim izdelkom živalskega izvora, boste naredili za naš planet pravzaprav zelo veliko. K priporočljivosti veganske prehrane pritrjujeta poročilo Združenih narodov o globalni uporabi zemlje in poročilo Univerze v Oxfordu iz leta 2018 .

Kako je prehranjevanje z živili živalskega izvora povezano s klimatskimi spremembami? Organizacija za prehrano in kmetijstvo Združenih narodov pojasnjuje, da je za prehrano rejnih živali obdelane največ zemlje. Zato, da lahko prehranska industrija redi živali, je pravzaprav potrebna ogromna količina prehrane za živali. Kar 80 % obdelane zemlje na svetu je namenjene za prehrano živali, 26 odstotkov zemlje (če izvzamemo poledenele dele) pa je namenjene vzrejanju živali. Poleg tega pa za mesno industrijo porabijo ogromne količine vode, kar 20 do celo 33 % vode na svetu. Ne moremo tudi mimo dejstva, da je v ZDA zaradi prehranske industrije onesnažena kar tretjina vseh rek.

kako pogosto uporabljate kremo za sončenje
Veganska prehrana, ki je sestavljena predvsem iz nepredelanih živil dokazano preprečuje nekatere bolezni, kot sta visok holesterol in sladkorna bolezen tipa 2, visoki krvni tlak, srčne bolezni in debelost.

4. Aktivizem

Za dobro našega planeta pa je vsekakor zaslužen tudi aktivizem. Že od doma lahko:

 • Opravite telefonski klic, pošljete pismo ali kar e-sporočilo naslovljeno na lokalne ali državne uradnike v pristojnih organih. Razmislite, kako bi vaša občina, kraj ali mesto lahko postali bolj ekološki, ozaveščeni in manj potrošni ter lokalnim oblastem predlagajte zamisli;
 • obrnite se na predstavnike podjetij, ki niso zeleno naravnana in škodujejo okolju. Lahko jih prijazno opozorite, ali jim predlagate kakšno boljšo rešitev. Podjetja sledijo denarju, če ugotovijo, da stranke njihovih izdelkov ne bodo kupovale zaradi škodljivih vplivov, ki jih ima njihovo delovanje na okolje, potem se bodo potrudila ravnati bolj ekološko,
 • Postanite vzor svojim bližnjim, staršem, otrokom in sosedom – ljudje smo se vedno učili z vzorom.

5. Donacije

Svoj finančni prispevek lahko donirate organizacijam in društvom, ki se trudijo zaustaviti klimatske spremembe in omiliti podnebno krizo. Takšna rešitev bo prišla prav predvsem tistim, ki imajo malo časa in so bolje finančno situirani.

Biti ekološki pomeni preprosto to, da žarnico zamenjamo za led sijalko. Je tako preprosto, da ne uporabljamo vrečk za enkratno uporabo in tako preprosto, da kupimo svojemu otroku rabljeno igračo, namesto nove. Danes je nakupovanje rabljenih izdelkov v second hand shopih (trgovinah iz druge roke) novi trend, ali da namesto darila za rojstni dan v imenu slavljenca doniramo nekaj evrov za dober namen. To so za nas majhne, a za planet velike geste, s katerimi pokažemo, da nam je mar za okolje, za soljudi in da sami sebi privoščimo boljši jutri.

Naročite se na e-novičke
Blog
Vnesi pravilen e-naslov!
S klikom na gumb “PRIJAVITE SE!” se strinjate s splošnimi pravili, pogoji uporabe in pravili zasebnosti, ki jih najdete TUKAJ.
Prispevek sem pripravila Kaja Kramar – mama dveh razigranih fantkov, zaradi katerih sem se podala na pot raziskovanja zdravih, polnovrednih in raznolikih obrokov. Moja strast je kuhanje z zdravimi in zdravilnimi sestavinami, še posebej dajem poudarek na to, kakšna energija vstopa v naše telo preko hrane – ali nam hrana energijo daje ali odvzema. Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec in verjamem, da lahko občutimo, če je obrok pripravljen z ljubeznijo. Več vegetarijanskih in veganskih receptov ter predlogov za zdravo življenje lahko poiščete na Aktivno užij dan.

Oznake: