Lepota iz petelina


Maja Primožič
Maja Primožič
05 Aug, 2019

Ste se začudili ob tem naslovu? Kaj vendar imata lahko skupnega hialuronska kislina, hit v anti-age industriji, in petelin? To, da gre lepotna industrija v iskanju virov večne lepote daleč, vemo. Tudi tako daleč, da je v iskanju večne mladosti uporabila petelinov greben?

hialuronska kislina iz petelinov
Vir slike: Pixabay

KAJ JE HIALURONSKA KISLINA

O njej ste gotovo že slišali, saj je postala pravi hit v lepotni industriji, lepotni kirurgi pa so jo poimenovali celo novi botox. Ženske v iskanju večne mladosti jemljejo hialuronsko kislino v kapsulah, si jo mažejo na obraz ali si jo vbrizgavajo v gube. Nič čudnega, saj ima ključno vlogo pri zdravju našega vezivnega tkiva, zaradi nje je naša koža mladostna in elastična, pomaga pri zdravljenju ran in vnetij, maže pa tudi naše sklepe in oči.

Hialuronska kislina je sladkorna molekula, ki je v telesu naravno prisotna. Nahaja se v koži, sklepih in hrustancu, v očeh, v stenah žil in v popkovini. Vsi vretenčarji jo imajo, saj nam maže sklepe, vlaži oči in omogoča lepo, napeto kožo. Imajo pa jo tudi določene bakterije streptokokov in petelinji grebeni.

Dojenčki hialuronsko kislino proizvajajo v obilju, prav zato imajo tako čudovito in mehko kožo. A z leti jo naše telo proizvaja vse manj in manj, kar se opazi tako na videz kot na otip. Koža postaja suha, dehidrirana, nenapeta in različno obarvana. Ko kožo ujamejo še UVB-žarki in poškodujejo njene globlje plasti, celice nehajo ustvarjati zadostne količine hialuronske kisline. Zato imajo ljudje, ki se pogosto sončijo suho, usnjato in zgubano kožo.

otroška koža
Dojenčki imajo veliko hialuronske kisline, zato je njihova koža gladka, napeta in elastična.

IZ ČESA JE NAREJENA HIALURONSKA KISLINA

Naj vas izraz "kislina" ne zavede, saj hialuronska kislina ni jedka in nevarna. Lepotna industrija jo obožuje, saj napne kožo in v njej ohranja vlago. Hialuronsko kislino pridobivajo na 3 načine, in sicer iz živali, iz rastlin in biotehnološko s pomočjo streptokoknih bakterij.

IZ ŽIVALI- Hialuronsko kislino odvzamejo iz sklepov ali iz oči ubitega goveda, konj ali iz petelinjih in kokošjih grebenov. Ta način pridobivanja se je uveljavil v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so odkrili, da hialuronska kislina pomaga pri zdravljenju osteoartroze, pri zdravljenju ran in za regeneracijo mehkih tkiv, kot so oči.

IZ RASTLIN - Botanično hialuronsko kislino pridobivajo iz zdravilne rastline tinnevelly (Cassia Angustifolia), ki raste v Egiptu.

IZ BAKTERIJ - Hialuronsko kislino pridobivajo tudi s pomočjo biotehnoloških procesov, in sicer z bakterijskim vretjem.

OD KRAVJIH ZRKEL DO RDEČIH PETELINJIH GREBENOV

Hialuron je leta 1934 odkril Kar Mayer na Kolumbijski univerzi. Mayer je odkril, da snov v kravjih očeh pomaga le-tem obdržati obliko. Ker je bila snov tako viskozna je predvideval, da bi lahko bila uporabna za terapevtske namene.

A pridobivanje hialurona iz kravjih zrkel je bilo neprivlačno in marketinško sporno že takrat, zato mu je na pomoč priskočil madžarski kolega Balazs. Z Mayerjevo tehniko mu je nekaj let kasneje uspelo izločiti in prečistiti hialuron iz grebena na petelinovi glavi. Kljub temu, da je tudi ta hialuron prihajal iz živalskega tkiva, pa je bilo ljudem bolje slišati, da prihaja iz grebenov, kot iz očesnih zrkel. Grebeni, mesnati kosi kože, prepojeni s hialuronom, so bili tako ali tako klavniški odpadek.

perutnina in etika
Vsako leto ljudje pojedo 50 milijard piščancev, to je 137 milijonov piščancev na dan.

V 70. letih so začeli hialuronsko kislino vbrizgavati v artritične sklepe dirkalnih konj, da so zmanjšali vnetje. 1980 je Dr. Balazs prodal patent švedskemu farmacevtskemu podjetju, ki je zdaj v lasti Pfizerja.

Pfizer zato že od takrat selektivno vzreja peteline z izjemno velikimi grebeni. Dr. Rolf Bergman, univerzitetni profesor kemije v Stockholmu je rekel:"Na eni točki so bili grebeni tako veliki, da petelini niso več mogli držati glave pokonci."

Ko je čas pravi, peteline za prehrano prodajo v klavnico, tam jim odstranijo grebene, jih zamrznejo in pošljejo v tovarno. Tam jih odmrznejo in razrežejo na rezine, pomočijo v ogromne kadi, kjer jih umijejo in razkužijo. V eni sami kadi lahko obdelajo pol tone grebenov. Po razkuževanju v kad natočijo vodo in ker je hialuronska kislina vodotopna, se izloči v vodo. Ta mešanica vode in hialurona gre nato skozi serijo filtrov, ki jo očistijo bakterij, virusov in proteinov. Dodajo ji alkohol, da nastane snov, ki se lahko posuši in na koncu zmelje v prah.

Končni produkt - hialuronska kislina iz petelinjih grebenov ima težko molekulsko maso in večja, kot je masa, bolj je snov viskozna, učinkovita in obstojna. Hialuronska kislina iz rastlin in bakterij ima manjše molekule.

Na Zelenem planetu lahko kupite vegansko hialuronsko kislino, ki jo izdeluje družbeno odgovorno podjetje La Saponaria. La Saponaria podpira majhne lokalne pridelovalce sestavin, uporablja pravične sestavine, vsi izdelki so veganski, brez palmovega olja in narejeni po etičnih merilih.
Hialuronska kislina Zeleni planet

Hialuronska kislina La Saponaria

OGLEJTE SI IZDELEK

Oznake: