Palmovo olje kot bio gorivo

Maja Primožič
11 Apr, 2019

V Evropi v avtomobilske rezervoarje natočimo več kot 50 odstotkov uvoženega palmovega olja.

Nasad palm

Zaradi pridelave palmovega olja se deževni gozd v Indoneziji in Maleziji tako hitro krči, da so ogrožene številne živalske vrste, avtohtona plemena pa morajo zapustiti svoje domove v deževnem gozdu in se naseliti v vroča, zadušljiva mesta. Na mestu, kjer se je nekoč bohotil zeleni deževni gozd in kjer so kraljevala mokra šotišča, so zaradi velikega povpraševanja po palmovem olju nepregledne vrste oljnih palm.

Palmovo olje ni le v živilih, čistilih, v kozmetiki, šminkah, prigrizkih in piškotih, kar 51 odstotkov vsega uvoženega palmovega olja namreč natočimo v avtomobilske rezervoarje.

V Evropi je biodizel iz rastlinskega olja najcenejše in najbolj priljubljeno biogorivo, kljub temu, da je palmovo olje največji proizvajalec emisij toplogrednih plinov in tako močno odgovoren za globalno segrevanje. Nemalokrat vozniki niti ne vedo, da so svoje tovorno vozilo pravkar napolnili z umazanim palmovim oljem in da je 87 odstotna rast uporabe palmovega olja prav zaradi povpraševanja po biodizlu.

Izraz "umazano palmovo olje" se je uveljavil v znak protesta proti podjetjem, ki za svoje izdelke še vedno uporabljajo netrajnostno pridelano palmovo olje.

Graf porabe palmovega olja v Evropi

Palmovo olje je katastrofa za deževni gozd in njegove prebivalce, zaradi globalnega segrevanja in posledic le-tega pa je njegova pridelava katastrofa tudi za cel svet.

Biogoriva so pridobljena iz nedavno odmrlih organskih snovi za razliko od fosilnih goriv, ki so pridobljeni iz davno odmrlih organskih snovi.

Podpišite peticijo.

Več informacij https://www.businessmirror.com/