So repelenti varni?

Daša Keber
15 Jul, 2019

V poletnih večerih nam družbo delajo komarji, na sprehodih pa klopi. Ker lahko ob piku klopa ali komarja pride do prenosa bolezni, si večina ne želi tesnejših stikov s temi malimi bitji. A kako se učinkovito zaščititi? Kako zaščita vpliva na naše zdravje in naravo okoli nas?

repelent varnost
Vir slike: Pixhere

V klasičnih repelentih se največkrat nahaja ena snov, ki že dolgo deli mnenja in to je DEET (N-dietil-meta-toluamid). DEET je bil razvit in testiran leta 1940 in 1950 za potrebe Ameriške vojske za uporabo v območjih džungle, saj učinkovito odganja komarje in klope.

Pa je ta kemikalija lahko tudi nevarna? Nekaterim DEET povzroča alergijsko reakcijo ter pekoč občutek po nanosu na manjše praske ali rane. Kljub temu, da je bila uporaba leta 1988 po obsežnih raziskavah varnosti ponovno odobrena, pa novi podatki kažejo, da lahko omenjena snov vpliva na naše celice. Študija izvedena leta 2009 je odkrila, da lahko DEET posega v aktivnosti encimov, ki so ključnega pomena za delovanje našega živčnega sistema. Testi so bili sicer opravljeni na žuželkah in so pokazali, da DEET blokira encime, ki so zadolženi za prenos sporočil vse od možganov do mišic. Raziskovalci so pri tem opozorili, da bi lahko snov imela enak učinek tudi na živčni sistem sesalcev in da je potrebno opraviti več raziskav.

Ne ogrožajte se

Deet je zelo učinkovita zaščita, ko gre za možnost okužbe s hudimi boleznimi, kot so malarija, rumena mrzlica, klopni meningitis, borelija ... Predvsem je namenjen uporabi v predelih sveta, kjer je veliko okužb z malarijo. Ker pa gre za precej agresivno snov, ki na sluznico, oči in kožo deluje dražeče, je priporočljivo, da se preveri kakšna je koncentracija DEET snovi v izdelku. Če se odpravljate v tropske in subtropske kraje, izberite močnejše sredstvo (od 30 do 33 odstotkov DEET snovi), v nasprotnem primeru pa izberite takega z manjšo koncentracijo, ne več kot 10 %.

Pomembno je, da v primeru uporabe vedno upoštevamo navodila ter opozorila in da izdelkov ne nanašamo na rane, vneto kožo, okrog oči, ust in ušes. Repelenta ne pršimo v obraz, ne pršimo v zaprtih prostorih, po uporabi sredstvo umijemo z milom in se preoblečemo, predvsem pa pazimo pri nanašanju na otroško kožo. Kot alternativa se v sredstvih uporablja tudi ikaridin na sintetični osnovi, ki je nekoliko manj agresiven.

Vpliv repelentov na okolje

DEET naj bi bil tudi kontaminant, saj se v zemlji razgradi zelo počasi. Prav tako so novejša poročila ameriškega geološkega zavoda navedla DEET kot najbolj pogosto najdeno spojino v vodah države. Ameriška agencija za varstvo okolja navaja DEET kot rahlo toksično za ptice, ribe in vodne nevretenčarje in glede na visoko pojavnost v vodah, bi to moralo sprožiti nekaj premisleka o uporabi.

zaščita proti komarjem
V zraku naj bi se DEET dokaj hitro razgradil, a kljub temu je dobro, da repelenta ne vdihavate.

Kaj pa naravni repelenti?

Zveza potrošnikov Slovenije je primerjala različne repelente in tisti z naravnimi sestavinami in eteričnimi olji so se izkazali za malce manj učinkovita. Eterična olja, ki jih vsebujejo naravni repenti namreč hitro izhlapijo, sredstvo pa tako deluje manj časa zato je potrebno nanose ponavljati. Pri uporabi eteričnih olj je dobro biti previden, saj lahko dražijo kožo in sluznico, zato se velikokrat priporoča uporaba predvsem pri zaščiti prostorov in ne za direkten nanos na kožo. Eno od eteričnih olj, ki se pogosto uporabljajo za učinkovito zaščito pred komarji, je citronela. Za zaščito se uporablja tudi limonski evkaliptus, nageljnove žbice, poprova meta in limonska trava. Za kratkotrajno zaščito se kot alternativa lahko uporabljajo tudi piretrini, ki pa so v zunanjem prostoru slabo obstojni.

Povsem naravna in neškodljiva zaščita pa so dolgi rokavi, dolge hlače, oblačila svetle barve, izogibanje zunanjim aktivnostim ob zori in mraku ter čim manj hoje po zaraščenih delih gozda izven poti.

Naravna zaščita pred insekti Zeleni planet

Losjon zaščita pred insekti 90ml

OGLEJTE SI IZDELEK
elektronski odganjalec Zeleni planet

Elektronski odganjalec klopov Skudo Baby

OGLEJTE SI IZDELEK

Vir: livescience, vizita, grist.org, drustvo-bpnb, zps

Naročite se na e-novičke
Vnesi pravilen e-naslov!
S klikom na gumb “PRIJAVITE SE!” se strinjate s splošnimi pravili, pogoji uporabe in pravili zasebnosti, ki jih najdete TUKAJ.